Skip to content

Reconstructie Esdoornlaan

Afgerond project Esdoornlaan
Opdrachtgever Gemeente Wierden
Locatie Esdoornlaan
Start Werkzaamheden april 2023
Oplevering juli 2023

Aan de Esdoornlaan hebben we in opdracht van de gemeente Wierden uitgebreide rioleringswerkzaamheden uitgevoerd om de infrastructuur te verbeteren en de openbare ruimte te herinrichten. Het project richt zich op het onderhouden en vervangen van de bestaande rioolstelsels om een efficiëntere en duurzamere afvoer van afval- en regenwater te garanderen.

Werkzaamheden

De reconstructie van de kruising Rijssensestraat en Esdoornlaan is grotendeels voltooid. Vanaf de tweede helft van april 2023 is het bestaande gemengde rioolstelsel vervangen door een modern vuilwaterriool en een infiltratie- en transportriool. Het nieuwe infiltratieriool bestaat uit betonnen buizen met een open structuur, waardoor regenwater langzaam door de wanden de grond in kan trekken. Dit systeem draagt bij aan een betere waterinfiltratie en vermindert de kans op wateroverlast tijdens hevige regenbuien.

De werkzaamheden begonnen bij de kruising met de Rijssensestraat, waar het bestaande riool vanuit de Kedingen is aangesloten. Dit riool loopt door de hele Esdoornlaan tot aan de Meidoornlaan, waar de twee verschillende riolen zijn gekoppeld. Ook zijn verharde oppervlakken van aangrenzende woningen aangesloten op het nieuwe infiltratieriool. In de Esdoornlaan is bovendien een nieuw riool voor vuil water aangelegd.

Na het vervangen van de riolen zijn de straat, trottoirs, en opritten volledig opnieuw bestraat. Voor de rijbaan zijn de oude gebakken straatstenen hergebruikt, terwijl voor de trottoirs nieuwe betontegels zijn toegepast. Het hergebruik van materialen draagt bij aan de duurzaamheid van het project. Oude materialen worden ingezet als funderingsmateriaal onder nieuwe wegen of als toeslagmateriaal voor betonproducten.

Duurzaamheid en klimaatadaptatie

Bij de uitvoering van dit project staat duurzaamheid centraal. Het nieuwe rioolsysteem is ontworpen om beter om te gaan met de gevolgen van klimaatverandering, zoals hevige regenval. Door de afvoer van regenwater te scheiden van het afvalwater, kan het regenwater efficiënter worden afgevoerd en opgeslagen, wat de kans op wateroverlast aanzienlijk vermindert.

De infiltratiebuizen maken het mogelijk dat regenwater direct de grond in kan trekken, wat niet alleen overbelasting van het rioolsysteem voorkomt, maar ook bijdraagt aan het aanvullen van grondwaterreserves. Deze aanpak van watermanagement sluit aan bij de bredere doelstellingen van de gemeente Wierden om een klimaatbestendige en duurzame leefomgeving te creëren.

Marco Wijnen
Neem voor meer informatie contact op met
Marco Wijnen
Directeur